27 December 2010

Al-Fatihah

Salam.

Al-fatihah kepada Pak Lang saya Allahyarham Zaki bin Hamid kerana baru sahaja dijemput oleh Allah lebih kurang pada pukul 8.30 pm sebentar tadi

Al-fatihah

17 December 2010

Half-Way There

Salam,

Dah abes 3 minggu dah cuti semester. Lepas driving test last week, sumthing interesting happen. Yeah. You see it right. Aku still xda driving license. Ye la. Mana nak ada. After spm last year. Trus masuk PLKN. And then trus masuk kolej for january intake. There goes my driving license.

Cakap pasal driving license ni kan. Sumthing memalukan terjadi kat pusat memandu tu.
Sabtu pagi, aku dah terpacak depan pusat memandu tu dalam pukul 8.00am. Ada ceramah 6 jam pulak. Pergi dengan memakai baju KYUEM. Bajet bangga la dengan baju KYUEM tu, tapi orang lain x tawu pun kyuem tu apa kan. Time dengar ceramah tu semua normal la. OK, tapi time dah abes ceramah tu, dia(kakak) sebut nama sorang2 untuk tentukan tarikh ujian berkomputer. Hari yang available dari rabu sampai sabtu. So aku pick rabu la. After dah pilih hari rabu. Kakak ni pun sebut sekali lagi semua nama yang nak amik ujian hari rabu.
Lepas dia sebut semua nama, aku x dengar pun nama aku disebut.
So, dengan machonya, aku angkat tangan and tanya, "akak, nama saya akak x sebut la".
Dia pun tanya balik "nama adik apa?".
Aku pun cakapla "Munir" .
Akak tu cakap balik, "saya dah sebut la Munir, adik yang x dengar tadi".
Few seconds after that, satu lecture hall tu gelak kat aku. Waaa, sumpah malu.
Nasib baik tu sesion terakhir for that day.
Lepas tu aku pun balik.

*********

One night, couple days before, aku dah dapat satu email dari manchester.
Lepas tu LSE lak. Alhamdulillah.
Dua2 bagi offer kat aku. Syukur sgt2.
Manchester mintak A for Mathematics and AB which either one must be further mathematics. For LSE lak, diorang mintak AAA which EXCLUDE economics.
So it means that, aku kena dapat A untuk mathematics, further mathematics and computing.
Wah, kena kiasu lebih lagi ni.

Kat atas tu offer yang diorang bagi.
Tapi still conditional la.
The lowest offer yang dapat Heriot watt which is AAB(sama macam kent and manchester). Highest ialah City which is A*AA.
After dapat offer ni, nanti kena pilih yang mana firm and insurance lak.
Jadi, basically, aku kena pilih 2 university saja and lagi 3 kena turn down offer tu.
Firm tu macam first choice and insurance as second choice.
Selalu orang letak firm tu university yang high requirement and vice versa.
So, aku x tawu lagi nak letak lse or city as firm. Heriot-watt maybe insurance.
Kena tunggu result AS-level yang nak keluar january ni dulu sebelum boleh buat decision.
Bagi member2 yang belum dapat lagi tu, dont worry la, x lama lagi la tu.

Thats all for now.

Salam.



07 December 2010

Salam Hijrah

Salam ,


Pertama sekali, salam maal hijrah kepada semua muslimin dan muslimat.
Semoga tahun baru hijrah akan membuatkan kita berubah untuk menjadi lebih baik dari yang sebelum ini.
Jika sebelum ini kita tinggal solat, jadi mulai saat ini marilah kembali menghadap Allah.
Jika sebelum ini ini kita kerap melawan cakap ibu bapa, marilah mula menjadi anak yang diredhai Allah.
Jika sebelum ini kita kerap menghabiskan waktu dengan perkara2 lagha seperti main game/tgk movie/anything, marilah kita kembali catch up dengan Allah.

Why?
Mestila, kita kan dikurniakan 24 jam satu hari.
Jadi, xkanlah x boleh nak spend few hours a day untuk Allah yang telah memberi nikmat pada kita.
Seperti yang kawan ana selalu sebut time majlis fikir, kita patut bersyukur kerana kita masih dikurniakan dua nikmat terbesar oleh Allah iaitu nikmat Islam dan Iman. Cuba bayangkan kalau kita tidak dikurniakan dengan nikmat ini, entah di mana la kita di akhirat kelak.
Jadi, kenapa kita tidak jadikan saat ini sebagai turning point dalam hidup kita.
Fikir-fikirkanlah.

Oleh kerana aku terjumpa artikel menarik berkaitan Hijrah semasa blog walking, jadi terima kasih kepada penulis blog kerana membenarkan aku untuk postkan artikel tersebut di sini.

Kebanyakan dan hampir semua antara kita, paling tidak pun, mesti akan terfikir untuk berubah menjadi lebih baik walaupun sedikit.
Itu bermaksud, hidayah Allah itu datang lagi.

Kenapa 'lagi'?
Sebab ketahuilah Allah itu menyayangi hamba-hambaNya
dan sentiasa melimpahkan kasih-sayangNya (rahmatNya) kepada kita.

Pernah tak terasa, bila kita buat sesuatu yang salah, kita akan terasa sesuatu
seperti ada lintasan di dalam hati,
yang membuatkan hati kita tak sedap untuk melakukannya,
lantas kita berhenti,
tapi kita tak tahu apakah perasaan itu?

Atau,
pernah tak terasa, bila kita duduk saja-saja,
kita reflect kehidupan kita sebelum-sebelum ni,
kita rasa kita nak berubah?

Ketahuilah,
Itulah antara perasaan-perasaan yang kita rasa,
apabila Allah melemparkan hidayahNya.

Secara kita sedar tak sedar,
Bila kita menyimpang dari jalanNya yang lurus
Dia akan 'tarik' balik kita ke jalan yang sepatutnya

Tapi kita manusia,
kadang sedar, kadang tak.
Yang sentiasa tak lari daripada kesalahan.
Yang selalu terfikir bahawa kita punya masa untuk berubah di masa hadapan
So, kita menyimpang balik ^^

Tapi kasih sayang Allah itu luas.
Dia tarik balik kita ke jalan yang lurus dengan berbagai cara.
Lintasan hati, suasana sekeliling, peristiwa, dan berbagai lagi.

Jadi, apabila hidayah Allah itu datang, garablah.
Sebab sebenarnya hidup kita tak lama.
Sebab hidayah Allah itu mahal.


Allah memberikan hidayah kepada siapa yang dikehendaki-Nya
kepada jalan yang lurus [2 : 213]
Dan, perubahan itu tak perlu drastik.
Kerana sifat gopoh itu tidak efficient.
Dan membuatkan kita balik kepada perangai yang lama.
Berubahlah sedikit-sedikit.
Carilah kawan dan persekitaran yang membantu :)

Hidayah itu ibarat cahaya. Ia tidak akan menyapa kamar yang tidak
dibuka jendelanya.
Bukalah hati untuk disapa hidayah itu. InsyaAllah akan terasa kemanisannya :)
Teruskanlah berdoa. Kerana rahmat kasih sayang Allah itu tidak pernah putus terhadap hamba-Nya


Artikel yang agak menarik kan?

Jadi untuk catch up kan benda berlaku pada diri aku.

First, baru2 ini aku dah hantar university application melalui UCAS. Aku apply 5 university walaupun hanya 4 dari university itu yang ada dalam list yang dibenarkan oleh pihak penaja. Aku x apply Unversity of Warwick sebab x berminat dekat course MORSE yang diwar-warkan teramatlah susah oleh abang2 senior.
Menurut diorang, course tuh, nak masuk second year pun susah sebab ramai fail and bila resit pun fail(betul ke?)
Thanks sebab banyak bagi nasihat. Harap2 decision untuk x apply warwick is a wise .

Jadi, untuk pengetahuan semua, aku apply 5 university iaitu:

City University London,
London School of Economics,
University of Manchester,
University of Kent,
Heriot-Watt University.

Semuanya untuk course actuarial science kecuali manchester untuk course actuarial science and mathematics.(lebih kurang jer)
Till now, aku daha dapat 3 conditional offer dari City(A*AA), Kent(AAB) dan Heriot-Watt(AAB).
Kegedikan City university telah terserlah kerana telah minta A* untuk subjek maths.
LSE dan manchester belum bagi offer lagi dan mungkin dalam masa terdekat.
Result matematik aku keluar dalam bulan januari tahun depan and kalau x dapat A* maybe aku repeat kot kalau nak pilih city university(self rank : no 1 in actuarial science in UK).

Enough for that, baru2 ni aku dah pun dapat sijil life saving Bronze Medallion.
Setelah bermalam2 practice, nasib baik berbaloi.
Thx pada senior2 yang rajin datang tolong walaupun aku slalu datang lewat.

Oleh kerana a picture tells a thousand words, so usha la gambar2 ni sebab aku dah malas nak menulis.
Sebenarnya, masa raya aidiladha arituh ada nak buat satu entry, tapi kerana malas, tgk gambar je la ye.

Beraya di KYUEM
Golongan Abang2 yang Melihat Kambing disembelih
Penonton
Melapah Kambing
Semua orang membzkan keadaan
Almost Done
Memotong Daging
Golongan 'ibu2' membasuh daging

Movie with Mr Dant 1

Mr Dant Memilih St. Trinian's Robbery
Point 5 Potluck
Life Saving Exam

Selamat Beramal.
Salam.