10 July 2011

BTN = Brainwashing ??

*Wipe wipe(penuh dengan sawang)

Assalamualaikum dan salam Satu Malaysia(version BTN) kepada Pembaca yang jarang2 melawat,

Saya dah kembali ke blog yang agak usang ini setelah sekian lamanya.
Tiba2 lak semangat nak mengupdate blog sebab rasa nak berkongsi sesuatu yang baru berlaku baru2 ni.
Oh tidak, ini bukan pasal isu BERSIH 2.0. Saya sendiri pun malas nak mengulas isu tu. Tengok je la dekat facebook dan blog2 yang berkaitan pun dah berlambak. Jadi bagi post kali ini, ingin saya mengulas tentang Kem Birotatanegara yang baru sahaja saya pergi pada 4 Julai yang lepas di Kem Bina Negara Kuarters KLIA, Nilai N9.

Jadi pada malam sabtu sebelum BTN, saya pun berangkat ke KL menaiki bas Transnasional. Bas pun x penuh. Berbekalkan ceramah Dr. Maza yang saya download di utube dan masukkan ke dalam ipod, saya pun berangkat ke KL. Lepas tu, around tengah hari jumpa dgn Nik and Hakim di Mid sbb nanti nak balik tidur rumah Hakim. Thx to Hakim and the family for the hospitality. Thx to abang hakim sebab tolong drivekan kitorang(me,Nik, Tasya and Hakim obviously) ke kem btn tersebut.

Di rumah Hakim, bersedia ke BTN

Untuk peringatan pembaca, post kali ni bukan la nak bagi soalan bocor tentang exam hari last kat BTN ataupun isi2 modul LDK atau sebagainya. Cuma nak bagi sneak peak ataupun gambaran tentang btn yang selama ni org salah sangka. Bagi penulis sendiri pun, hanya perasaan SKEPTIKAL YANG AMAT TINGGI tertanam dalam hati ini kalau dengar perkataan BTN(alamak,BTN dah berjaya brainwash aku ek?).

Skeptikal di BTN
  • Penuh dengan ceramah dan dakyah politik dan sangat Rasis(racist)

Jadi mula sampai ke Kem BTN di KLIA nih, macam, omagad, cantik jugak for a camp.

Kem BTN(View dari hostel)

Sewaktu meng-unpack barang


Hari pertama cuma pendaftaran dan taklimat kursus. Dan pada malamnya ada pembentangan kertas kerja(ceramah) pertama. Tajuk pembentangan kertas kerja ini ada 4 : Tanah Air, Kerajaan, Rakyat dan Kedaulatan. Semua ceramah best kecuali yang ketiga kurang best sebab agak formal tapi still ok la. Dan penceramah yang best2 ni semua dari Kelantan. Haha. Tiba2 je.
Ceramah ini bukanla macam cerama politik sangat pun. Cuma nak bagi difinisi tentang tajuk yang berkaitan. Mestila ada sebut pasal kerajaan yang memerintah. Tapi serius ni bukan ceramah politik. Jadi isu skeptikal yang pertama dah hilang. Time Ceramah pun gelak2 je. Depends on penceramah yang korang dapat gak la.

Ceramah, dewan ada air-cond and selesa.

Lepas tu sesi Latihan Dalam Kumpulan(LDK) lak. Ada 9 slot untuk sesi LDK semuanya. Dan kalau kumpulan LDK BTN anda ni best, BTN anda akan jadi Super Best. Dan bagi saya, kumpulan LDK saya adalah super best, jadi BTN saya confirmlah super2 best. Haha, terover lak.
Dalam LDK ni la fasi akan menjadi penyelia untuk kumpulan anda sambil melakukan beberapa modul. Anda akan berdebat sesama anda tentang isu2 dalam negara, pemimpin, politik, sosial dan sebagainya.

Fasi pulak memangla seorang yang sangat berilmu tentang benda2 macam ni. Jadi kalau anda mempunyai banyak persoalan tentang isu2 dalam negara ni, di sinila tempat untuk bertanya. Jangan risau, fasi sangat open minded walaupun anda menyokong BESIH 2.0 . Saya pun mengambil peluang di sini untuk bertanya tentang kes2 rasuah dan politik kotor yang berlaku di negara kita. Dan bagi saya, penerangan fasi tersebut jelas dan menarik. Tapi ini bukan bermaksud mereka suda berjaya mendoktrinkan pemikiran saya. Pendirian ini tetap teguh.


Kumpulan LDK 3

Sebelum Berpisah

Tentang kumpulan LDK saya pulak, semuanya budak2 yang cerdik pandai Malaysia. Syukur dapat ke BTN sebab saya macam dah dapat kawan secara glokal(global dan local). Ada yang nak melanjutkan pelajaran ke Rusia, Canada, Australia, Spain dan UK dan kebanyakannya dalam bidang kejuruteraan dan perubatan.

Event yang paling menarik bagi saya adalah semasa LDK 9 atau terakhir. Sangat best sebab peranan yang saya dapat dalam event tu pun best. Pengertian event tersebut sangat mendalam. Tahniah diucapkan kepada pihak BTn sebab berjaya memikirkan untuk melaksanakan perkara tersebut. Tapi mestila saya x mahu ulas di sini kalau x akan menjadi spoiler kepada bakal2 peserta btn.

Jadi pada hari jumaat iaitu hari terakhir, terdapat xm di dewan. Soalan bulat2 jer. Sure survive. Tapi agak mengantukla sebab semalam tidur lewat. Tersengguk2 baca statement dalam soalan yang agak panjang.


Khalis dan Shahrul(confirm Fly canada) khusyuk mendengar ceramah penutup

Boring Bad

Bersalaman dengan Fasi

Jadi BTN pun melabuhkan tirainya tepat pada pukul 12 pm +. Tak tepat pun sebenarnya.
Positive point tentang BTN ni sebab dapat memberi perspektif sebenar tentang sejarah dan Malaysia. Bukan politik ya. Ada la jugak. Yang tu tak dapat dinafikan. Saya berani jamin bahawa anda tak akan malu untuk menyebut SAYA SAYANG MALAYSIA selepas grad dari btn nih. Haha, macam dah berjaya brainwash saya je.

Last Day Randomness

Saya rasa, itu je kot untuk post kali ni. Tunggu la 2-3 tahun pulak sebelum next post.
Konklusinya?Anda nilai sendiri.

Till then.